Stichting
Geef de Kinderen van Mpongwe een Toekomst
"Peleni abana kukula aba ku mpongwe ubwikalo ubusuma ubwa kutanshi"

Project OVC

guesthouse header

De bouw van het GCMF guesthouse startte in 2007 en werd volledig afgerond in 2013. Het guesthouse biedt haar gasten twaalf luxe kamers waarvan acht zelfvoorzienend, een internetcafé/copyshop, een keuken/bar/restaurant, catering en de organisatie van evenementen. Tevens biedt het voltijd werkgelegenheid aan tien lokale mannen en vrouwen.

Visie

Een guesthouse dat werkgelegenheid creëert voor lokale mensen, voorziet in behoeften vanuit de lokale gemeenschap en voldoende inkomen genereert om het OVC programma geheel donor onafhankelijk te financieren voor 100 kinderen.

Missie

De kinderen van Mpongwe een toekomst geven middels een donoronafhankelijk OVC programma at gefinancierd wordt door een inkomen genererend guesthouse welke een service biedt die de te verwachten concurrentie voor zal zijn en voor zal blijven.

Maatschappelijke waarde

Guesthouse

Voor 1997 was Mpongwe gelegen in het grotere district Masaïti. De kantoren van de lokale gemeente en de lokale ministeries lagen op een kilometer of 50 afstand van wat nu Mpongwe township heet. In Mpongwe gebeurde, op wat kleinschalige landbouw en een ruraal ziekenhuis na, niet veel.

Toen Mpongwe in 1997 een onafhankelijk district werd en door de jaren heen onder andere een gemeentehuis, lokale ministeries, een postkantoor en een politiebureau werden gebouwd, ontstond er een grotere en meer veelzijdige lokale samenleving met een groeiende behoefte aan een luxe gastenverblijf.

Het OVC programma en andere activiteiten van de stichting GKMT groeiden met Mpongwe township mee. Als consequentie raakten meer mensen betrokken bij de stichting ter plaatse (het bestuur en de komst van studenten en vrijwilligers) en zo ontstond binnen de stichting naast behoefte aan een eigen gastenverblijf ook behoefte aan kantoorruimte.

GKMT besloot in te spelen op deze ontwikkelingen en zag een uitgelezen mogelijkheid voor een inkomen generend project. De bouw van een gastenverblijf zou de stichting naast een eigen inkomen ook een gezicht geven, in een behoefte vanuit de gemeenschap voorzien en bovendien een facilitair probleem van de stichting zelf oplossen.

De bouw het gastenverblijf ging in 2007 van start. De eerste kamers en een kantoorruimte zijn in oktober 2008 in gebruik genomen en het internetcafé is ook vanaf die datum operationeel. Vanaf februari 2009 waren acht kamers in gebruik. Daar GKMT in haar presentatie naar buiten duidelijk de relatie van het gastenverblijf met de stichting tot uiting wilde brengen, werd het vernoemd naar de stichting Give the Children of Mpongwe a Future: Het GCMF Guesthouse.

In 2011 is gestart met de bouw van het restaurant. Deze was klaar in maart 2012 en werd op 1 mei geopend voor gasten en mensen uit de omgeving.

Na toezegging van een donor die het restaurant mede financierde en de toezegging van een aanvulling door Progressio/Cordaid is besloten om het guesthouse geheel volgens de originele plannen af te bouwen met vier extra kamers en een tweede kantoorruimte voor het GCMF management. Aan het eind van 2012 is met deze bouw gestart en midden 2013 zag de stichting één van haar dromen verwezenlijkt: Het GCMF guesthouse was helemaal af volgens de originele tekeningen.

In 2014 werd in het restaurant een bar geopend nadat dit meerdere malen door leden van de lokale gemeenschap als wens was geuit.

Altijd als eerste op de hoogte?

Meldt u zich hier aan om de nieuwsbrief te ontvangen:

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte via social media:

| Facebook

| Twitter

| Youtube

| Flickr

Sponsors

Logo Wilde Ganzen Logo Cordaid Logo Vastenaktie